TOIMINTAKERTOMUS 2015

RAUMAN KÄYTTÖ JA SEURAKOIRAT RY

 

TOIMINTAKERTOMUS 2015

 

Yleistä

Vuosi 2015 oli yhdistyksen 47.toimintavuosi. Yhdistyksen jäsenmäärä oli vuoden alussa 323 jäsentä (3 kunniajäsentä, 273 varsinaista jäsentä, 35 perhejäsentä, 12 nuorisojäsentä) ja vuoden lopussa 295 jäsentä (3 kunniajäsentä, 248 varsinaista jäsentä, 28 perhejäsentä, 16 nuorisojäsentä).

Yhdistys on Suomen Kennelliiton, Satakunnan kennelpiirin, Suomen Palveluskoiraliiton jäsen ja Suomen Agilityliiton jäsen. Yhdistyksen edustajina Satakunnan kennelpiiri ry:ssä, Leena Uskali-Leskinen (nuorisovastaava), Carita Natunen (näyttelyohjaaja) ja Mikko Hakala (agilityvastaava).

 

Vuosikokous

Yhdistyksen vuosikokous järjestettiin 24.2.2015 ravintola Etapissa. Paikalla oli yhteensä 20 osanottajaa, joista 19 oli äänivaltaisia. Hallituksen puheenjohtajaksi valittiin Mikko Hakala. Erovuoroisista hallituksen jäsenistä valittiin uudelleen Mia Beckingham ja Terhi Hakala. Miia Hellsten, Charlotta Hedkrok ja Pinja Rönkkö erosivat. Hallituksessa edelleen jatkoivat Iiris Mäki-Jaakkola, Taija Salomäki ja Elisa Haatainen. Uusina hallituksen jäseninä aloittivat Anniina Aho, Elina Koponen ja Vilma Sjölund(yhdeksi vuodeksi Pinja Rönkön tilalle).

 

Hallitus

Hallitus kokoontui vuoden aikana 8 kertaa varsinaiseen kokoukseen, minkä lisäksi yhteyttä pidettiin sähköpostilla. Hallituksen varsinaiset jäsenet olivat (kokouskerrat suluissa): puheenjohtaja Mikko Hakala(8), sihteeri Anniina Aho(8), varapuheenjohtaja, jäsensihteeri Vilma Sjölund(2), rahastonhoitaja Mia Beckingham(6), agilityvastaava Terhi Hakala(8), junnuvastaava Elisa Haatainen(7), pk-vastaava Elina Koponen(6), kalustonhoitaja Iiris Mäki-Jaakkola(4), tokovastaava Taija Salomäki(2)

 

Maja, kenttä ja kalusto

Majan siivoustalkoot pidettiin 27.4. hallituksen voimin.

Ruohonleikkuusta 28.4.–14.10 vastasivat pääasiassa Ilkka Sten ja Anja Alanen.

Viikolla 29 majan portaat uusittiin. Purkamisen pääjehuna oli Timo Lahtinen ja rakentamisesta vastasi pääasiallisesti Katja Äärilä.

 

Tiedotus ja julkaisutoiminta

Jäsenistölle on toimintavuoden aikana tehty kaksi sähköistä tiedotetta; kevättiedote sekä syystiedote. Tiedotteet julkaistiin yhdistyksen internetsivuilla ja facebook-ryhmässä. Yhdistyksen tapahtumista on tiedotettu Raumalaisen yhdistyspalstalla. Jaostot hoitavat lehti-ilmoitukset itsenäisesti. Lisäksi toiminnasta on ilmoitettu yhdistyksen facebook-ryhmässä ja jaostojen omissa facebook-ryhmissä. Internet-sivujen päivittämisestä vastaa pääsääntöisesti Mikko Hakala. Jaostot päivittävät sivuilta oman osuutensa.

 

Yhteinen toiminta

Kevätkauden avajaiset järjestettiin parpansalin kentällä 3.5.2016. Tapahtuma alkoi kaupungin läpi kulkevalla koirakulkueella, jonka jälkeen kentällä järjestettiin Match Show, epäviralliset agilitykilpailut ja eri lajien näytöksiä. Kaikki jaostot osallistuivat avajaisten järjestelyihin ja talkoisiin etukäteen ja paikanpäällä.

Lisäksi jaostot ovat järjestäneet lukuisia tapahtumia, kokeita ja koulutuksia omana toimintanaan.

 

Luonnetestit 2015

Luonnetestit järjestettiin 13.–14.6.2015. Ylitoimitsijana/ratamestarina oli Jorma Tikkanen ja sihteerinä Mirja Elkomaa-Tikkanen. 5.-6.9.2015 järjestettiin toinen luonnetesti, jossa ylitoimitsijana/ratamestarina olivat Leena Uskali-Leskinen ja Jorma Tikkanen. Ilmoittautumiset molempiin kokeisiin otti vastaan Mirja Elkomaa-Tikkanen. Osallistujia kesäkuun testissä oli 16 ja syyskuun testissä 18. Tuomarina kummassakin testissä Jorma Lankinen ja Sirpa Heilä.

 

Agilityjaos

Koulutus

Talvikauden agilityharjoituksia pidettiin Paneliasta vuokratussa lämpimässä n. 500m2 “Sika-Areena” hallissa. Kesäkausi (toukokuu-lokakuu) harjoiteltiin Susivuoren kentällä. Ohjattuja harjoituksia pidettiin lähes joka arkipäivä kymmenen koulutusohjaajan voimin.
Agilityjaoksen järjestämät kurssit:

Timo Liuhto 11.7.2015. Osallistujia 16.
Juha Orenius 29.8.2015. Osallistujia 16.
Janita Leinosen luento ”Agilitykoiran Peruskoulutus” 27.11.2015. Osallistujia 40.

Kim Kurkinen 14.11.2015. Osallistujia xx

Kilpailut

1.-2.6.2015 pidettiin agilityn iltakisat. Kaksi kilpailua kaikille luokille. Startteja yhteensä 226 kpl.

17.–19.7.2015 järjestettiin ”Agipitsi” -nimellä kulkeva agilitytapahtuma, jonka yhteydessä järjestettiin myös RKS:n seuramestaruuskilpailu. Startteja viikonlopun aikana yhteensä 1357 kpl.

16.–16.8. järjestettiin syyskisat. Startteja yhteensä 332 kpl.

 

Virallisten kisojen startteja oli yhteensä 1915 kpl.

Epävirallisia agilitykilpailuja järjestettiin vuoden aikana kahdeksan.

Agilityn Suomenmestaruuskisoissa RKS:ää edusti seuraavat joukkueet:

MINIT (sij. 13):
Mari Lehtimäki * 2 Topi ja Tyyne
Taru Mäkinen ja Ebba
Maarit Puttonen ja Koru

MEDIT (sij. 4):
Terhi Hakala ja Ziki
Mikko Hakala ja Flippi
Taru Mäkinen ja Zip
Tanja Pitkänen ja Sampo

MAXIT (sij. 29.):
Janika Karenmaa ja Ross
Terhi Hakala ja Hups
Helena Heino * 2 Pink ja Sissi
RKS:n seuramestarit:

MINIT:

Espanjanvesikoira ”Ebba” ohj. Taru Mäkinen

Jackrusselinterrieri ”Nella” ohj, Niina Mäkinen
Jackrusselinterrieri ”Tyyne” ohj. Mari Lehtimäki
MEDIT:

Espanjanvesikoira “Naga” ohj. Topi Mäkinen

Parsonrusselinterrieri “Masteri” ohj. Anniina Aho

Sileäkarvainen kettuterrieri  “Sampo” ohj. Tanja Pitkänen

MAXIT:

Bordercollie ”Hups” ohj. Mikko Hakala
Bordercollie ”Ross” ohj. Janika Karenmaa

Bordercollie “Peli” ohj. Reetta Mäkelä

Satakunnan piirimestaruuskilpailuissa partacollie ”Urho” ohj. Marianna Vähä-Ettala sijoittuivat maxi- luokassa 2. sijalle.

Helena Heino voitti saksanpaimenkoira ”Sissin” kanssa Suomen mestaruuden junioreiden SM-kisoissa.

Helena Heino ja saksanpaimenkoirat ”Sissi, Pink ja Fifi” olivat edustamassa Suomea junioreiden European Open- kisoissa Tshekeissä.

Muuta

Agilitykouluttajat pitivät suunnittelupalavereja kesän ja talven koulutuksista kaksi kertaa.

Kisojen järjestämisestä pidettiin palavereja kisatoimikunnan kesken kaksi kertaa.

Agilityharrastajille pidettiin keväällä infotilaisuus, jossa kerrottiin kesän harjoituksista, kisoista ja muusta ohjelmasta.

Match Show järjestettiin Paneliassa 15.2.

Kauden päätösjuhlat Susivuoren kentällä 2.10.2015.

Pikkujoulut pidettiin 21.11.2015 kahvila- ravintola Tornissa. Osallistujia 31.

Kentälle tuotiin uusi kontti esteiden säilytystä varten.

Agilityjaos osti loppuvuodesta uuden puomin, A-esteen ja renkaan.

Agilitykisatöissä talkootunteja kertyi harrastajille yhteensä 1722.

Agilityjaos osallistui Rauma shown talkootöihin pitämällä kahviota.

Junnujaos

Junnut treenasivat kesällä 2015 touko- ja kesäkuun sekä elo- ja syyskuun. Heinäkuussa kesälomailtiin. Treenilajeina tänä vuonna olivat agility, toko, rallytoko, junior handler ja haku. Myös muutama kimppalenkki kierrettiin yhdessä. Treeneihin osallistui parhaimmillaan 20 junnua.
Ympäri vuoden on myös pyörinyt junior handlerin valmennusryhmä, joka kokoontuu noin kerran kahdessa kuukaudessa. Ryhmään kuuluu tällä hetkellä 6 junnua.
Junnut osallistuivat toukokuussa Rauma Shown järjestämiseen hoitamalla kehähuollon. Junnuja oli töissä Rauma Showssa 25 henkilöä.

Kennelliiton Tokonuoret -valmennusryhmässä oli tänä vuonna Raumalta mukana Netta Elomaa ja Annika Tammisto.
10.-12.7. Helena Heino osallistui saksanpaimenkoirien Sissin, Fifin ja Pinkin kanssa Tsekissä järjestettyihin Junior European Open -kisoihin.

10.-12.7. Satakunnan kennelpiirin nuorisoleiri järjestettiin Kokemäellä, jolle osallistui 5 kpl raumalaisia junnuja.

1.8. Taija Salkokannel oli kouluttamassa agilityä junnuille. Koulutukseen osallistui 9 junnu-koirakkoa.
2.8. Porin kansainvälisen koiranäyttelyn yhteydessä kilpailtiin junior handlerin Satakunnan kennelpiirin piirimestaruudesta. Kilpailuun osallistui kolme raumalaista.

22.-23.8. järjestettiin Vöyrillä Nuorten agilirtyn ja tokon SM-kisat. Tokoon osallistui Raumalta Helena Heino ja Sissi. Agilityyn raumalaisia osallistui Helena Heino ja Sissi&Fifi&Pink, Emma Beckingham ja Zara&Ross, Viivi Lehtinen ja Kiia&Nuutti ja Camilla Korte ja Viivi&Vappu. Helena Heino ja saksanpaimenkoira Sissi voittivat 8-13 vuotiaiden maxi-sarjassa mestaruuden.

Kim Kurkisen koulutukseen marraskuussa osallistui junnuja. Junnujaos maksoi puolet heidän osallistumismaksuistaan.

Yksi raumalainen osallistui Varsinais-Suomen Junior Handler-piirinmestaruuskilpailuun.

Nuorisovastaava osallistui kaki kertaa vuoden aikana satakunnan kennelpiirin koulutuksiin.

 

 

Palveluskoirajaos

Pk-treenit pyörivät tammi-maaliskuun ajan Ottilan maneesilla maanantaisin. Huhtikuussa pidettiin taukoa ja toukokuussa jatkettiin treenejä Susivuoren kentällä maanantaisin ja keskiviikkoisin aina syys-lokakuulle asti.

Toukokuussa pyörähti käyntiin alkeistottiskurssi aloitteleville koirakoille joita saatiin 8 kappaletta mukaan. Kurssi kesti elokuulle asti.

Pk-jaos oli seuran avajaisissa mukana hoitamassa buffettia. Rauma Showssa pk.n vastuulla oli jälleen rokotustentarkistus.

28.6.2015 oli tarkoitus järjestää yöhakukoe joka kuitenkin peruuntui osallistujapuutteen vuoksi.

 

Tokojaos

Toukokuussa alkoivat kurssimuotoiset ryhmät kerran viikossa iltaisin kentällä. Ryhmiä olivat pennut, perustottelevaisuusryhmä, alokkaaseen tähtäävät ja kilpailevat. Lisäksi kesän aikana järjestettiin RKS:n historian ensimmäinen rally-tokon alkeiskurssi. Ryhmien koko oli maksimissaan 10 koirakkoa.

Kesätauon jälkeen (elokuussa) kurssit jatkuivat uudelleen. Samanlaiset kurssimuotoiset ryhmät jatkoivat kuin keväällä. Ryhmäkohtaisissa osallistujamäärissä ei ollut suurta eroa verrattuna kevään koulutuksiin.

Marraskuusta alkaen järjestettiin tavoitteellisesti, mutta omatoimisesti yhdessä tokoa treenaaville treenitila viikoittaiselle harjoittelulle talvikaudeksi. Treenit jatkuivat aina seuraavan vuoden maalis-huhtikuuhun asti. Treenit pidettiin Panelian Sika-Areenalla. Koirakoita oli mukana 8kpl.

 

Joulu-maaliskuussa(2015–2016) järjestettiin 1x/kk ohjattu rally-tokon alokas/avoimenluokan ratatreeni. Ratatreenit pidetään Sika-Areenalla. Mukaan mahtuu max. 10koirakkoa/ ratatreeni.

Heinäkuussa 20.7. järjestettiin Heidi Pesosen tokokoulutus RKS.n majalla. Koulutukseen osallistui 9 henkilöä ja 4 kuunteluoppilasta.

Tokojaos ilmoitti joukkueen kesäkuun SM-kisoihin Teivon Raviradalle. Joukkue ei kuitenkaan pystynyt osallistumaan koirien sairastapausten ja juoksujen takia. Elokuun piirimestaruuskisoihin osallistui 6kpl RKS:n jäseniä ja joukkuepiirimestaruuskulta saatiin Raumalle.

Tokojaos ilmoitti joukkueen lokakuun rally-tokon SM-kisoihin Ylöjärvelle. Joukkue treenasi yhdessä kertaluontoisesti ennen kisoja. RKS:n debyytti kyseisen lajin SM-kisoissa toi joukkueelle hienosti sijoituksen 9./40. Joukkueessa edustivat Liisa Niemeläinen ja ”Kiia”, Iiris Mäki-Jaakkola ja ”Huuki”, Tanja Pitkänen ja ”Ilo” sekä Miia Hellsten ja ”Ansa”. Miia ja Ansa sijoittuivat rally-tokon SM-yksilökisassa sijalle 4.

Virallisia tokokokeita järjestettiin 3kpl, toukokuussa, elokuussa ja syyskuussa. Toukokuun 13.5.2015 kokeeseen osallistui 18 kpl koirakoita. Elokuun 5.8. kokeeseen osallistui 11 kpl koirakoita. Syyskuun 12.9. kokeeseen osallistui 9 kpl koirakoita. Syyskuun koe oli myös seuramestaruuskisa. Vuoden 2015 seuramestari on Emmi Kiviluoma ja Beast.

 

Tokojaos osallistui Rauma Shown järjestämiseen.

 

Näyttelyjaos

Näyttelyjaos on kokoontunut vuoden 2015 aikana 2 kertaa.

Näyttelyjaoksen jäsenten toiminta Rauma Show kansallisessa koiranäyttelyssä:

Harri Natunen, näyttelytoimikunnan puheenjohtaja, Leena Uskali-Leskinen, toimistopäällikkö, Carita Natunen, näyttelyn sihteeri. Näyttelyssä RKS:n yhteyshenkilönä toimi Mikko Hakala. Näyttelyn ulkopuolella jaoksen puheenjohtajan työtunnit n. 100/vuosi, toimistopäällikön työtunnit n. 200/vuosi, sihteerin työtunnit n. 500/vuosi.  Näyttely järjestettiin 16. – 17.5.2015 ja näyttelyn Best In Show oli berninpaimenkoira Vuorenpeikon Famous.

 

 

 

Näyttelyjaos järjesti koulutuksia seuraavasti:

6.4./19 osallistujaa, 19.4./8, 26.4./4, 7.5./8, 11.5./14.  Koulutuksia vetivät Netta Elomaa, Jonna Heino ja Carita Natunen. Jäseniä osallistujista oli n. puolet.

Jaostovastaavien ja näyttelytyöntekijöiden palaveri peruttiin osallistujavähyyden vuoksi. 4.5. seurojen infotilaisuuteen osallistui RKS:stä 5 henkilöä (PK, Agility, Toko, junnut).